Bijna een jaar geleden werd CVO met drie zetels de grootste winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Tijd om een jaar later de balans op te maken: wat is er bereikt?
Na de dramatisch verlopen formatie, pakten we onze rol op als kritische en constructieve oppositie. Een luis in de pels, die het college scherp houdt, om het beste resultaat af te dwingen, in het belang van onze gemeente en onze inwoners.
Een belangrijk onderwerp waar CVO in is gedoken, waarna we dit onderwerp op de politieke agenda hebben gekregen, is het dossier ‘snippergroen’, waarbij burgers opeens geconfronteerd werden met rekeningen van vaak duizenden euro’s. Wat bleek: soms onterecht. De gemeente communiceerde slecht en erg laat, hield zich niet aan haar eigen spelregels en handelde amateuristisch. Eindresultaat? De wethouder gaf de fouten toe, knelgevallen werden geholpen en het beleid word geëvalueerd. Dat is winst!
Ook bij de flexwoningen had de inbreng van CVO effect. Samen met andere oppositiepartijen en omwonenden werd het slechte voorliggende plan bekritiseerd. Gevolg? Het college trok het plan in en kwam met iets beters terug.
Een ander actueel thema zijn de €2,5 miljoen aan budgetoverschrijdingen. Waar de coalitie vaak zonder veel vragen tekent bij het kruisje, probeert CVO om ook alternatieven op tafel te krijgen dan zomaar miljoenen aan gemeenschapsgeld per keer bij te plussen.
Maar naast onze raadsinbreng kwam CVO ook met eigen initiatieven. We organiseerden een petitie over de onveilige Zuiderzeestraatweg, die ruim 500x werd ondertekend, waardoor de druk om de weg aan te pakken, werd opgevoerd. Ook kwamen we met eigen moties en amendementen, onder meer om grote gezinnen en mantelzorgwoningen fiscaal te ontlasten.
Dit is slechts een beperkt overzicht. Wie meer wil weten kan op www.cvoldebroek.nl/nieuws rustig al onze statements en resultaten teruglezen.
Vol energie gaan we ook het tweede jaar ons best doen voor onze inwoners!
Deze column verschijnt deze week ook in de Huis aan Huis Oldebroek/Veluwe Koerier.