Een belangrijk thema voor CVO is communicatie. De overheid moet transparant zijn en goed communiceren. Dat gaat helaas nogal eens fout. Zo communiceerde de gemeente Oldebroek slecht richting onze inwoners bij de projecten ‘flexwonen’ en ‘snippergroen’. Sommige inwoners werden vergeten of overgeslagen. Daarbij moesten inwoners snel reageren (zelfs in vakantietijd), terwijl de gemeente soms maandenlang niets van zich liet horen.
Ook de communicatie van het college naar de gemeenteraad is niet altijd even best. Bij de begrotingsvergadering noemde CVO al het voorbeeld van de Omgevingsdienst Noord-Veluwe, waar de gemeente Oldebroek onderdeel van is. Het college deed een voorstel om geld beschikbaar te stellen voor uitbreiding van het personeel, maar het college vertelde daar niet pro-actief bij dat dit personeel al in dienst was. Daar moest de raad zelf achterkomen.
Excuses burgemeester
Tijdens de Oldebroekse raadsvergadering in februari, vroeg CVO aan de burgemeester waarom het college veel te laat onze schriftelijke vragen over budgetoverschrijdingen (in verband met inflatie en prijsstijgingen) heeft beantwoord. Hoe zit dit? In het Reglement van Orde (Artikel 34) staat dat het college vragen van raadsleden binnen 3 weken moet beantwoorden. CVO diende haar vragen in op 9 december 2022. Ze werden pas beantwoord op 30 januari 2023. Dat is ruim 7,5 week later, ruim twee keer de termijn waarbinnen dat moet plaatsvinden! Wanneer de beantwoording onverhoopt tóch langer duurt, dient het college de vragensteller ‘gemotiveerd in kennis te stellen’. Echter, ook dit is niet gebeurd.
CVO vroeg tijdens de raadsvergadering naar een reflectie hierop van de burgemeester. Burgemeester Haseloop gaf CVO gelijk, erkende de fout, bood vervolgens haar excuses aan en beloofde beterschap in de toekomst.
Conclusie
Voor nu zijn de excuses uiteraard aanvaard. Het is mooi dat hierin fouten worden onderkend en beterschap wordt beloofd. CVO zal er als luis in de pels van dit college op toezien dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren!