Bekijk de hele bijdrage van CVO via de YouTub-link onderaan dit artikel!
Afgelopen donderdagavond heeft de gemeenteraad voor de derde keer vergaderd met de (in)formateur Reinier Mulder over zijn adviezen aangaande het vormen van een nieuwe coalitie voor de komende vier jaar. In zijn laatste advies stelt hij een coalitie voor van CU, SGP en CDA. Christelijk Verbond Oldebroek (CVO) heeft al meermaals aangegeven dat zij een coalitie met deze partijen afkeurt gezien de belediging richting de verkiezingsuitslag en de instabiele meerderheid die zij samen hebben in de raad. Maar daarnaast schoffeert de ChristenUnie de gemeenteraad tijdens het informatieproces, en zou Oldebroek een andere formateur moeten krijgen.
Belediging voor de raad
Tijdens het raadsdebat liet de ChristenUnie weten dat zij al aan het formeren is (met SGP en CDA). Dat terwijl Oldebroek op dat moment nog in de informerende fase zat, omdat de informateur had besloten dat hij alle partijen opnieuw wilde spreken. In de informerende fase wordt niet onderhandeld, maar krijgt de informateur de ruimte om een advies uit te brengen over welke partijen samen om tafel moeten gaan zitten. Wanneer dit advies is uitgebracht, debatteert de raad vervolgens over de adviezen van de informateur, worden er conclusies getrokken, en kan daarna (!) worden begonnen met formeren. Maar nog vóórdat de gemeenteraad over het advies van de informateur heeft kunnen spreken, geeft de ChristenUnie zonder blikken of blozen aan dat zij achter de schermen al aan het onderhandelen is. Schaamteloos. Men kan veel praten, maar uit het handelen blijkt geen enkel respect voor de gemeenteraad om eerst de mening van alle fracties af te wachten tijdens het raadsdebat. Dit is belangrijk, aangezien er tijdens zo’n debat het nodige kan veranderen. Dat bleek de vorige vergadering wel. Toen werd namelijk besloten om het advies van de informateur niet op te volgen, maar eerst een lijmpoging te doen tussen de CU en de ABO (die problemen hadden gekregen met elkaar). De ChristenUnie schoffeert met deze gang van zaken de gemeenteraad en de democratische spelregels. Ongehoord.
Geen vertrouwen meer in de (in)formateur
Daarnaast heeft CVO het vertrouwen opgezegd in de huidig (in)formateur, Reinier Mulder. Wij hebben hem in het begin alle vertrouwen gegeven, maar dat vertrouwen is nu weg. CVO heeft daar in het debat 11 redenen voor aangegeven:
1) Deze informateur praat met de verkeerde mensen. Hij praat met wethouders van het oude college, terwijl hij vanuit de verkiezingsuitslag moet zoeken naar een nieuw college.
2) Deze informateur is selectief. Hij noemt één specifieke partij deskundig (CDA), terwijl hij dat niet doet bij andere partijen. Dit doet hij uitgerekend bij de partij waar argumenten voor gezocht moeten worden om die aan de coalitietafel te krijgen.
3) Deze informateur neemt klakkeloos dingen aan zonder die zelf te onderzoeken. Hij noemt een kandidaat-wethouder (CDA) namelijk ‘kwalitatief geschikt’, terwijl hij deze persoon niet eens zelf gesproken heeft.
4) Deze informateur is partijdig. Hij kiest letterlijk partij voor de ChristenUnie in het conflict met de ABO. De informateur bij Omroep GLD: ‘ABO heeft zelf het vertrouwen van de ChristenUnie verspeeld. Het lijkt mij verstandig dat de partij dus nu eerst naar zichzelf kijkt, en de lessen leert die er te leren zijn, zodat dit in de toekomst niet weer zal gebeuren.’ Niemand kan daarmee nog volhouden dat deze informateur niet partijdig is.
5) Deze informateur praat, nog voordat hij verantwoording aflegt in deze raadszaal, met de media. Hierdoor zorgt hij voor verwarring, want er ontstaan verschillende interpretaties van zijn adviezen.
6) Deze informateur gooit olie op het vuur, door suggestieve insinuerende tweets de wereld in te slingeren. Zo tweette hij dinsdag over Oldebroek: ‘besturen doe je samen ipv polariseren’ en, zo voegde hij eraan toe: ‘polariseren op twitter en in de media helpt niet om verbindend te besturen in Oldebroek.’
7) Hij slaagt er niet in om de partijen te laten handelen naar zijn criteria. De informateur roept op om ‘democratie te bespelen op de bal in plaats van op de man, maar staat daarna onder zijn regie toe dat ‘door de personen van de ABO’ de CU niet genoeg vertrouwen heeft in de ABO.
8) Deze informateur verandert zijn criteria voor een nieuw college per vergadering en is dus niet consequent: het ene moment wil hij nog een coalitie met een ‘ruime en stabiele meerderheid’, maar daarna stelt hij een coalitie voor met de krapst mogelijke meerderheid.
9) Inschattingen van deze formateur kloppen van geen kant. Eerst schrijft hij over verdere gesprekken tussen CU, ABO en SGP: ‘Ik constateer verder dat alle drie partijen geen vertrouwen hebben dat nieuwe gesprekken tot andere inzichten leiden’, terwijl er daarna tóch een lijmpoging wordt ondernomen tussen CU en ABO.
10) Deze informateur krijgt het voor mekaar om onder zijn regie de formatie te laten ontsporen. Hij stelt zich op als notulist, maar hij moet juist de regie pakken. Hij laat het maar gebeuren dat vertrouwen in elkaar wordt opgezegd, en dat is niet goed.
11) Deze informateur is in conflict met een partij. Tijdens de raadsvergadering bleek dat hij de opstelling van de ABO niet vond helpen voor de formatie. Het liep zelfs uit op forse verwijten richting de ABO. Daarmee kan de informateur de ABO geen recht meer doen en is hij niet meer de juiste persoon op deze plaats.
CVO heeft samen met ABO een motie ingediend en ter stemming gebracht, die de CU verzoekt om een nieuwe formateur voor te dragen, die wél het vertrouwen heeft van de gehele raad. Hier is helaas niet op ingegaan.
Conclusie:
Oldebroek gaat nu dus door met een formateur die de steun van 1/3 van de raad kwijt is, en heeft een grootste partij die geen enkele interesse toont in de mening van de andere politieke partijen, getuige haar handelen. We roepen de ChristenUnie op om op hun schreden terug te keren. Schakel een andere formateur in, en begin met het luisteren naar de andere partijen in Oldebroek. De raad is immers groter dan alleen de ChristenUnie-fractie.