OLDEBROEK – Maandag 21 februari zijn de nummers 2 en 3 van Christelijk Verbond Oldebroek op bezoek geweest bij De Passende Woning. Er is uitvoerig gesproken over de huidige ontwikkelingen en diverse actuele en boeiende onderwerpen.
Barry van der Velde (Wezep, nr. 3) en Jonathan Vroombout (Oldebroek, nr. 2) werden maandagochtend ontvangen door Hans het Lam. Aanleiding voor het gesprek was de standpunten van CVO: “Meer bouwen in alle dorpen. Eigen inwoners eerst” en “geen voorrangspositie meer voor statushouders.” CVO kreeg alle ruimte om hun standpunt nader uiteen te zetten.
Speerpunten en sociaal klimaat
Het speerpunt ‘eigen inwoners eerst’ heeft vooral ten doel om huidige inwoners van de gemeente Oldebroek de mogelijkheid te bieden om als eerste in te kunnen schrijven op nieuwbouwprojecten binnen de gemeente. Hans het Lam gaf Barry en Jonathan een mooi voorbeeld waarbij dit door de gemeente wordt overwogen: Hattemerbroek. Bewoners van de sociale huurwoningen worden misschien in de gelegenheid gesteld om als eerste in te schrijven op project ‘Locatie Borst’.
Het speerpunt ‘geen voorrangspositie meer voor statushouders’ heeft vooral ten doel om discriminatie op de woningmarkt terug te dringen. Er zijn helaas schrijnende gevallen bekend waarbij de gezinssituatie lang wachten op een woning niet toestaat. Die gevallen zijn er ook in gemeente Oldebroek. Het kan volgens CVO niet zo zijn dat, omdat het rijk een taakstelling aan de gemeente oplegt, statushouders de bestaande wachtrijen in de gemeente kunnen passeren. Dan is het: welkom in Nederland en welkom in ons bureaucratisch bestel. Dat laatste is wat CVO betreft het probleem en zeer kwalijk. Het probleem is zeker niet de gevluchte naaste. Deze naaste heeft zich echter als statushouders wel te schikken naar de situatie hoe die is in Nederland, hoe vervelend dat ook kan zijn.
Het huisvesten van statushouders is wel een gegeven dat blijvend de aandacht verdiend, zolang de overheid deze verplichting oplegt aan de gemeente zal er naar oplossingen moeten worden gezocht. Duidelijk mag zijn dat de woningcorporaties op korte termijn geen uitkomst bieden. Daarom zal er ook naar particuliere initiatieven moeten worden gekeken. Een goed voorbeeld hiervan is het creëren van extra woonruimten bij Parc De Zwijger in Wezep.
CVO erkent ook dat de huidige problemen op de sociale (huur)woningmarkt, meerdere oorzaken heeft. In het prettige gesprek wat we met elkaar hadden is ook aangekaart welk deel van de huizenverkoop echtscheidingen voor hun rekening namen. De situatie van voor de huidige marktsituatie werd geschetst: ongeveer twintig procent van de totale verkoop was gerelateerd aan echtscheiding. CVO vindt dit schrikbarend hoog en zeer zorgelijk. Wat CVO betreft ligt hier dan ook een belangrijke taak voor de gemeente. Zij dient volop in te zetten op preventie en daarbij alle kanalen die binnen de wettelijke kaders voorhanden zijn te benutten: er dient volop aandacht te zijn voor het gezin. Valt het gezin uit elkaar, brengt dit buiten het vele persoonlijke leed ook nog eens veel kosten met zich mee voor, zowel de direct betrokkenen als de gemeenschap. Tevens geeft dit extra belasting op het sociale woningaanbod.
De woningcorporaties hebben de taak zorg te dragen voor voldoende aanbod binnen het sociale woningsegment. De gemeente dient hier op toe te zien. Achterliggende periode is er niet of nauwelijks een sociale huurwoning gebouwd. Het sociale segment in de nieuwbouw bestaat zo ongeveer uitsluitend uit koopwoningen. CVO is van mening dat hier verandering in dient te komen om wonen enigszins betaalbaar te kunnen houden. Het is dan ook aan de gemeente om projectontwikkelaars dit op het hart te binden. Er zijn vele gemeenten in Nederland waar het heel normaal is dat de gemeente participeert in projecten waar sociale huurwoningen gerealiseerd worden.
Bewonersinitiatieven en ondernemers
CVO is van mening dat goede bewonersinitiatieven omarmd en gestimuleerd moeten worden door de gemeente. Één zo’n initiatief is het besproken bewonerscollectief van de wijk De 7 Heuvels in Wezep. De bewoners in deze wijk hebben een coöperatie opgericht om als bewonerscollectief zonnepanelen aan te kunnen schaffen en onderhouden. Wat men verbruikt, betaalt men aan de coöperatie. De zonnepanelen in kwestie liggen op enkele daken van manage de Heuvelruiters, enkele kilometers van de wijk verwijderd.
Een ander belangrijk punt is de beperkende factor van het huidige VAB-beleid. VAB staat voor Vrijkomende Agrarische Bebouwing, waar woningen mogen worden gebouwd op basis van sloop van niet gebruikt agrarisch vastgoed. Op deze manier verdwijnen de verpauperende schuren en komen er mooie woningen voor in de plaats. Helaas kent deze regeling een zeer strikt beleid wat nadelig voor de uitvoering is, CVO pleit voor maatwerk zodat de regeling aantrekkelijker wordt voor het ontwikkelen van woonruimte die niet ten koste gaat van landbouwgrond.
Oldebroek heeft veel ondernemers. Maak gebruik van hun kennis en kunde in de lokale politiek, is de oproep van Hans. Betrek ze bij lokale vraagstukken. Laat politieke partijen ook gebruik maken van de expertise die beschikbaar is binnen hun eigen achterban. Deze oproep ondersteunt CVO van harte en hiervan is het gesprek met deze lokale makelaar een goed voorbeeld.