In 1995 een mooi huisje gekocht met een leuk tuintje. Alles volgens de makelaar dik in orde: een mooie brochure met gelikte foto’s die vanuit de meest moeilijke hoekjes zijn geschoten.
Maar dan: na 27 jaar heeft de gemeente Oldebroek een goudmijntje ontdekt. De gemeente Oldebroek heeft je kennelijk al die tijd vele vierkante meters grond cadeau gedaan, waarvoor je nu flink de portemonnee mag gaan trekken.
CVO heeft als grote wijsheid meegekregen (van de grootste Oldebroekse coalitiepartij) dat het ‘de toon is die uiteindelijk de muziek maakt’. Dat heeft CVO in haar oren geknoopt, en is daarom met de stofkam door de informatiebrochure gegaan die bij veel inwoners in de gemeente Oldebroek op de mat is gevallen.
De aanhef is nog net niet: “u heeft in het verleden grond gestolen van de gemeente”, maar het feit dat de brochure eerst een verjaringstermijn van 20 jaar bespreekt, is merkwaardig. Het vertrekpunt van een verjaringstermijn van 20 hoort namelijk bij ‘’kwade wil’’ van de inwoner. Door dit als eerst te benoemen, worden onze inwoners bij voorbaat alvast in het verdachtenbankje geplaatst. Een kwalijk vertrekpunt wat CVO betreft: als een verjaringstermijn van 10 jaar (waar sprake van is bij handelen te goeder trouw) als eerste was benoemd, had de gemeente wellicht bij voorbaat veel onvrede, onzekerheid en onrust bij inwoners kunnen voorkomen. Wellicht sluimerde de hoop dat lezers af zouden haken of ontmoedigd zouden zijn, als er eerst over de 20 jaar verjaringstermijn geschreven zou worden?
Ook het gegeven dat de brieven vermoedelijk in zigzag-motief of ‘hap-snap’ zijn bezorgd in verschillende gebieden, en dus niet tegelijkertijd, wekt minstens de indruk dat de gemeente de gemoederen bedaard wilde houden, zeker na het communicatie-fiasco rondom de inmiddels veelbesproken flexwoningen.
Inmiddels zal op het gemeentehuis en binnen het college toch helder moeten zijn dat er in gemeente Oldebroek ook politici zitten die hun oren wél te luister leggen bij bezorgde inwoners? CVO zei bij het debacle rondom de flexwoningen: de communicatie moet écht beter. Maar helaas lijkt het reces nog weinig geholpen hebben om de communicatie richting onze inwoners te verbeteren. De CVO-fractie heeft daarom schriftelijke vragen gesteld hierover aan het college, om hier zo kritisch de vinger bij te leggen.
Een goede communicatie richting onze inwoners is en blijft cruciaal voor een dienstbare overheid. Daar zal CVO deze gemeente aan blijven herinneren.
Namens de fractie van het Christelijk Verbond Oldebroek (CVO),
Jonathan Vroombout