Tijdens de raadsvergadering van november heeft CVO een motie ingediend die van het college vraagt om een ultimatum te stellen richting het COA. Helaas ontraadde het college de motie en stemde de rest van de gemeenteraad tegen. In dit artikel vertellen we waarom CVO een ultimatum wilde, en waarom de bezwaren tegen dit ultimatum géén hout snijden!
Waarom wilde CVO een ultimatum?
Sinds dat het COA op 13 juni 2023 een formeel verzoek voor medewerking heeft ingediend voor een AZC aan de Bovendwarsweg 83, heeft het COA niets meer van zich laten horen. De gemeente had in reactie op dit verzoek gevraagd om schriftelijke verklaringen van geen onoverkomelijke bezwaren van het Rijksvastgoedbedrijf, Ministerie van Defensie en de Provincie Gelderland. Ook had de gemeente gevraagd om een uitgewerkt voorstel. Beide liggen er op dit moment nog niet, met grote sociale onrust voor de omwonenden en de gemeenschap als gevolg. Er heerst nu nog altijd veel onduidelijkheid over de vraag óf het AZC er gaat komen, hoeveel asielzoekers het COA hier wil opvangen (300? Of misschien wel 1000?) en welke doelgroepen dit betreft. CVO vindt dat er een einde aan deze onzekerheid moet komen, en wilde daarom een ultimatum tot eind november stellen aan het COA.
Wat houdt dit ultimatum in?
Dat het COA zowel de schriftelijke verklaringen als een uitgewerkt voorstel uiterlijk eind november aan de gemeente moet presenteren. De gemeente (college, raad en inwoners) kunnen zich dan over het voorstel uitspreken. CVO stoort zich er al tijden aan dat de gemeente geen regie pakt in dit dossier. Wanneer het COA bovenstaande zaken niet op tijd aanlevert, hebben ze hun kans verkeken, en zegt de gemeente geen verdere medewerking meer toe aan het verzoek.
Wat waren de bezwaren van de andere partijen tegen een ultimatum?
Volgens de burgemeester en de andere partijen was er 1 groot bezwaar tegen het stellen van een ultimatum. Deze zou ‘juridisch niet afgedwongen’ kunnen worden. Immers, als het COA een vergunningsaanvraag zou doen voor deze locatie, zou de gemeente deze gewoon ‘ruimtelijk moeten toetsen’, waarbij een AZC niet zomaar tegen te houden valt.
Waarom klopt dit bezwaar niet volgens CVO?
Het bezwaar bevat een grote denkfout: het ultimatum gaat niet over het wel of niet in behandeling nemen van een eventuele vergunningsaanvraag, maar over het stadium daaraan vooraf: het medewerking verlenen als gemeente om hier in principe in mee te gaan, door middel van het in gesprek gaan met het COA over dit verzoek. Dit is helemaal geen juridische kwestie, want je gaat als gemeente/college zélf over de vraag of je met het COA over de inrichting van een AZC op deze locatie wilt spreken. Dat bewijzen ook de vele gemeenten in het land die besluiten om géén medewerking te verlenen aan een verzoek van het COA. Het COA geeft aan dat ze in die situatie dan ook geen vergunningsaanvraag zullen doen, waarmee het AZC er niet komt. Echter, verwarren de burgemeester en de raad het medewerking verlenen als gemeente d.m.v. gesprek met het in behandeling nemen van een vergunningsaanvraag. Een onterecht bezwaar tegen de motie van CVO dus.
Eind goed al goed, want de gemeente gaat toch een brief sturen waarin ze vragen om snelheid?
Iets is altijd beter dan niets, maar dit is een doekje voor het bloeden. Immers, de gemeente heeft in eerder contact met het COA al aangegeven dat ze een uitgewerkt voorstel willen hebben, maar het ligt er tot op de dag van vandaag nog steeds niet. Een brief is daarmee boterzacht, waarmee je je nog steeds afhankelijk stelt van het COA.
CVO blijft zich ervoor inzetten dat de gemeente de regie (eindelijk eens) gaat terugpakken op dit dossier, zodat we dit verzoek met elkaar als college, raad en inwoners kunnen behandelen. Echter, dit blijft nog altijd een vurige wens, want de rest van de raad en het college laten dit Zwaard van Damocles nu helaas boven Oldebroek hangen.